Matyt greičiau praėjusios savaitės nesu turėjęs. Diena po dienos ir, tik atsikėlus sekmadienį, supratau, kad pirmoji savaitė jau praeitis. Su džiugiais prisiminimais ir emocijomis, naujomis pažintimis, patiekalų gamyba ir tolimesniu įsikūrimu. Tokių gerų emocijų lydimas, pradedu antrąją veiklos savaitę. Darbų daug ir kasdien jų vis daugėja. Iš vienos pusės dėl to, kad plečiasi meniu, kas užima daugiau laiko apsipirkimui ir gaminimo pasiruošimui. Iš kitos pusės, atsiranda ir buitinių, susijusių su aptarnavimu darbų. Net tokia smulkmena kaip servetėlių lankstymas ar įrankių ir indų blizginimas reikalauja nemažai laiko. Ne visos maitinimo įstaigos tą daro, taip sutaupydami darbuotojų laiką, bet aš manau, kad viskas turi būti nepriekaištinga.

O dabar šiek tiek matematikos išvadų, atliktų vakar vakare, nes negalima pamiršti ir finansinės dalies. Paėmęs visas saskaitas faktūras už maistą ir gėrimus, suskaičiavau, kad šiai dienai išleista 757, 65 lt. Iš jų - 506,68 kavos tiekėjui, su kuriuo dar neatsiskaityta. Plius, dar ūkinės išlaidos. Pirkau dažus meniu lentai, servetėlių, maistinės plievelės bei laikraščių. Apyvarta nuo prekybos pradžios iki šios dienos sudaro 522 lt. Tai kartu patiekalai ir gėrimai. Dar reikės išskaidyti apyvartą pagal grupes, kad matytųsi kokią dalį sudaro patiekalai, o kokią gėrimai. Mano apskaitos sistema tokias ataskaitas teikia akimirksniu, taip kad nebus sunku.

Jau pagal turimus skaičius, suskaičiavau, kad šiai dienai, minimali apyvarta turi siekti 500 Lt. Apskaičiavimas labai paprastas: sudedi visas fiksuotas išlaidas, tokias kaip nuoma, komunaliniai mokesčiai, buitinės iškaidos ir visas nuspėjamas kintamąsias išlaidas, kaip produktų pirkimas, remontas, kuras ir t.t. Dalini viską iš darbo dienų skaičiaus. Man susidarė 245 Lt. Pridėjus atlyginimus, turėčiau pasiekti 500 Lt apyvartą, kad restoranėlis neneštų nuostolio.

Kitas darbas buvo nustatyti restoranėlio užimtumo valandas. Anksčiau galėjau tik spėti, o dabar jau ir tvirtinti, kad lankomasi per pietus nuo 12 iki 13 valandos, keli svečiai būna po pirmos. Ir vakare, nuo 18 iki 20 valandos. Tai sako, kad yra daugiau laisvų darbo valandų nei užimtų. Vakar susirašiau kelias mintis dėl jų užpildymo, bet tam dar reikia gilesnių diskusijų ir aiškaus veiklos plano bei komunikacijos startegijos. Faktas, kad realiai užimtos tik keturios iš dešimties darbo valandų, leidžia suprasti, kad dar neišnaudotos visos galimybės.

O tuo metu, reikia stengtis pasiekti pilną pietų bei vakarienės užimtumą. Mano skaičiavimai labai paprasti. Kadangi yra 17 vietų, reiškia, kad per pietus gali pietauti apie 35 asmenis, o vakare - apie 20. Kad būtų tiek lankytojų, turiu labai skaniai gaminti, rūpintis kiekvienu svečiu, padaryti viską, kad jis vėl ir vėl sugrįžtų. Tikslas labai aiškus, belieka jo siekti.

Patiko (6)

Rodyk draugams